Baş, boyun ve omurilik gibi insan hayatı için kritik öneme sahip bölgelere yönelik yapılacak çeşitli çalışmalarda, nöroradyoloji desteği alınmaktadır. Mevcut bölgeler, insan hayatı için çok kritik olduğu gibi herhangi bir hatanın yaşanmaması ve tüm operasyonların uzmanlar tarafından sürdürülmesi gerekmektedir. Bu nedenle de nöroradyoloji konusunda kişilerin merkez ve uzman seçimi oldukça kritiktir.

 

Nöroradyoloji Nedir?

Nöroradyoloji, radyolojinin bir yan dalı olarak kabul edilmektedir. Temel olarak ana görevi; beyin, omurilik, baş ve boyun bölgesindeki hastalıklarda çeşitli görüntüleme yöntemlerinin kullanılarak tanı konulmasıdır. Bir bilim dalı olarak çeşitli teknik ve disiplinlere sahip olan nöroradyoloji ile yapılacak kontrollerde farklı cihazlar ve teknikler kullanılmaktadır. Radyoloji bölümünde kullanılabilen tüm görüntüleme yöntemleri nöroradyolojide de kullanılabilmektedir. Bu bakımdan hastanın mevcut durumu, yapılmak istenen işlem ve hangi konuda kontrol gerekiyorsa uzman hekimler tarafından doğru ekipmanlar kullanılarak nöroradyoloji kapsamında destek sağlanmaktadır. Mevcut yöntem ve cihazlar arasında, manyetik rönesans, bilgisayarlı tomografi, PET taraması gibi görüntüleme yöntemleri yer almaktadır.

Nöroradyoloji Bölümleri Nelerdir?

Nöroradyoloji iki farklı bölüme ayrılmıştır. Hastalar mevcut gereksinim ve hastalık durumuna göre bu iki bölümden birisine dahil edilerek tedavi sürecine devam edebilmektedir.

 

Tanısal Nöroradyoloji

Tanısal nöroradyoloji, özellikle görüntüleme yöntemleri ile birlikte tanı ve takip yapılmasını kapsar. Bu bakımdan pek çok farklı rahatsızlık için bir yardımcı ve destekleyici tedaviler tanısal nöroradyoloji olarak kabul edilmektedir. Kişi farklı bir sağlık kurumunda ya da sağlık merkezinde tedavi olsa da daha ileri tetkikler, kontroller ve tanı konulabilmesi adına tanısal nöroradyoloji desteği almak için farklı merkez ve uzmanlardan yardım alabilmektedir. Bu doğrultuda tanının belirlenmesi için uygulanan yöntemler nöroradyoloji içerisinde tanısal nöroradyoloji olarak tanımlanmıştır. Tanısal nöroradyoloji kapsamında kolon kanseri gibi kritik rahatsızlıklar için tanılar konulur. Bununla birlikte kalp ve kalbe bağlı yaşanabilen diğer hastalıklarda da yine tanısal nöroradyolojiden yardım alınabilmektedir.

 

Girişimsel Nöroradyoloji

Girişimsel nöroradyoloji ise hastalıkların tedavisi uzman tarafından üstlenilir ve yapılacak kontroller sonrasında hasta için en uygun tedavi yöntemi belirlenir. Pek çok farklı hastalık girişimsel nöroradyoloji olarak değerlendirilerek tedaviler sunulabilmektedir.

 

Nöroradyoloji Hangi Hastalıklara Bakar?

Nöroradyoloji sağlık alanında herhangi bir kısıtlama olmaksızın farklı tanı ve tedavilerde tercih edilebilmektedir. Buna karşın yaygın olarak kullanıldığı alanlar ve hastalıklar şu şekilde sıralanabilir;

  • Kafa travmaları ve acil durumlar
  • Beyin damarında arteriyovenöz malformasyon, arteriyo-venöz fistül
  • Stroke (akut inme)
  • Beyin tümörleri
  • Beyin bakteriyal ve viral enfeksiyonları
  • Baş ve boyunu tutan gelişimsel anomaliler
  • Omurga, beyin, baş, boyun ve omurilik bölgelerindeki sinir sistemlerinin kontrolü, hastalıkların daha geniş bir şekilde takibi

Nöroradyoloji, özellikle bazı hastalıklarda vakit kaybedilmesine  ve hızlı bir şekilde müdahale edilmesine imkan tanımaktadır. Kişilerin tüm bu hizmetler için direk nöroradyoloji hizmeti sunan sağlık kuruluşlarına müracaat etmesi gerekmektedir.Çoğu zaman yaşadığı bir hastalık nedeniyle ilgili bölüme giden hastalar, doktorlar tarafından nöroradyoloji bölümüne yönlendirilmektedir. Belirtilen hastalıkları yaşayanlar, belirtilen hastalıklar için teşhisi konanlar, daha ileri tedavi yöntemleriyle, daha iyi şartlar altında tedavi olmak isteyenler nöroradyoloji alanında deneyimli uzman ve merkezlere başvurabilmektedir.

 

Nöroradyoloji Nasıl Uygulanır?

Nöroradyoloji desteği alınması gerektiğinde pek çok farklı test ve tedaviler uygulanabilmektedir. En yaygın olanlarından birisi se röntgen ve ultrasondur. Daha ileri düzeyde tanı ve teşhis gerektiği durumlarda ise bilgisayarlı tomografi olarak adlandırılan BT ve MRG’de tercih edilebilmektedir. Bu açıdan farklı cihazlardan ve yöntemlerden yardım alınması gerekebilmektedir. Nöroradyoloji konusunda destek almak isteyen hastaların, bu konuda tüm imkanları sunan sağlık kurumlarını tercih etmesi oldukça önemlidir. Böylece mevcut rahatsızlık teşhisi için en uygun cihazlar kullanılarak herhangi bir hataya yer verilmeden hastalık sürece devam ettirilebilir. Hangi yöntem ve cihaz tercih edilirse edilsin dakikalar içerisinde hastaların tetkikleri yapılabilmektedir. Nöroradyoloji cihazları, teşhis konusunda çok daha yüksek doğruluk ile çalıştığından dolayı uzmanların işleri daha da kolay hale gelmektir. Çok geniş alanları tarama imkanı sunan cihazlar, böylece kapsamlı bir şekilde kontrol yapılmasını sağlamaktadır.

 

Nöroradyoloji İşlemleri Riskli Mi?

Çoğu hasta için en çok sorulan ne merak edilen durumların başında nöroradyoloji kapsamında yapılacak işlemlerin risk içerip içermediği yer almaktadır. Mevcut işlemler bir hastalık tanısı ya da tedavisi için kullanılmaktadır. Genel olarak bakıldığında mevcut rahatsızlıklar insan hayatını tehdit edebilecek derecede riskler içermektedir. Bu nedenle operasyonlarda temel olarak genel rahatsızlığın tanınması ve teşhis konulduktan sonra en uygun bir şekilde tedavi edilmesi amaçlanmaktadır. BT gibi teşhis gerektiren durumlarda, kişiler radyasyona maruz kalabilmektedir. Ancak ileri teknoloji ile üretilmiş cihazlarda bu radyasyon etkisi çok az olduğu gibi kişinin yaşadığı rahatsızlığa karşı çok daha düşük bir risk sunmaktadır. Bu bakımdan mevcut işlemleri olmak zorunda kalan hastaların, yöntem ve cihazlara bağlı olarak herhangi bir endişe duymasına gerek yoktur. Üstelik yeni teknoloji, yapılacak operasyon sürelerinin kısalmasını sağlar. Böylece hastalar çok kısa süre içerisinde kontrol edilebilecek ve kontrol sonuçları da hemen alınarak incelenebilmektedir.

Girişimsel nöroradyoloji özellikle klasik açık cerrahi yöntemler yerine daha yenilikçi ve hem hasta hem de uzman için teşhis ve tedaviyi daha kolay hale getiren bir yöntem olarak bilinmektedir.

Nöroradyoloji, riskli olarak değerlendirilen hastalıklarda yardımcı olan bir alan olduğundan dolayı erken tanı ve tedavi büyük bir şans yaratmaktadır. Bu nedenle hastaların, yaşadığı rahatsızlıklarda gecikmeden tıbbi yardım alması büyük bir önem taşımaktadır.