Obstetrik Anomali Taraması Neler Sağlar?
Gebelikte yapılacak obstetrik anomali taramaları farklı durumların takip ve tespit edilmesini sağlar. Genellikle obstetrik kullanımı gebeliğin takibinin yanı sıra pek çok farklı durumlarda zaruri olabilmektedir. Gebeliğin ilk aşaması itibarıyla yapılacak kontrollerde özellikle düşük riski bulunursa daha yakından ve daha sıkı bir şekilde takip gerekir. Gebelikte meydana gelebilecek kanamalar ile birlikte fetüsün nasıl bir durumda olduğunun kontrol edilebilmesi adına obstetrik taraması şarttır. Obstetrik ile birlikte fetüs ve düşük riskinin ne derecede risk içerdiği belirlenerek bu yönde bir tedavi sunulur. Bebeğin anne karnındayken kalp atışlarının takip edilmesine kadar tüm süreçte bu tip taramalar yapılmalıdır. Üstelik bazı durumlarda bebeğin anne karnındayken hayatını kaybetmesi ya da hiçbir şekilde gelişmemesi, yapılacak taramalar ile tespit edilerek annenin hayatına neden olabilecek bu tip durumlara önceden müdahale edilebilmektedir. Bu doğrultuda obstetrik anomali taraması anne ve bebeğin sağlığına doğrudan müdahale imkanı sunduğundan dolayı uzmanların her zaman tercih ettiği ve periyodik olarak uyguladığı kontrol yöntemlerinden birisidir.
Taramalarda dikkat edilen bir diğer detay ise kese büyüklüğünün ve fetüs gelişiminin takibidir. Normal bir gebelikte, gebeliğin haftalık durumuna göre fetüsün belirli bir gelişim sağlaması gerekmektedir. Kese büyüklüğünün artmasıyla birlikte fetüsün gelişiminin normal olup olmadığına yönelik karar, tarama ile verilebilmektedir. Üstelik özellikle gebeliğin ilk tespit edildiği anlarda yapılacak taramalar ile birlikte bebek için çeşitli ölçümler yapılır, ağırlığı belirlenir ve fetüsün kaç haftalık olduğu kolay bir şekilde tespit edilebilir.
Gelişmiş cihazlar yardımıyla yapılacak obstetrik anomali taramaları, uzmanların daha iyi bir şekilde kontrol ve tedavi sunmasına imkan tanırken anne ve bebek sağlığının da her zaman kontrol altında tutulmasını mümkün hale getirmektedir.
Obstetrik Anomali Taraması Güvenli Mi?
Dünyada ve Türkiye’de çok uzun yıllardan beri kullanılan mevcut tarama yönteminde ses dalgaları ve çeşitli görüntü teknolojileri kullanılmaktadır. Anne karnına ve fetüse sadece ses dalgaları iletilmektedir. Gönderilen ses dalgaları, ekranlar üzerinden görüntü haline dönüştürülerek fetüsün durumu kolay bir şekilde görülebilmektedir. Çoğu zaman bu işlemlerde radyasyon kullanıldığı sanılır. Ancak bu tip hiçbir zararlı işlem bulunmadığından dolayı obstetrik anomali taraması, anne ve bebek sağlığı için herhangi bir risk içermemektedir. Zararsız bir şekilde yapılacak olan bu görüntülemeler ile birlikte sağlık için herhangi bir risk içerebilecek ve tehlike oluşabilecek pek çok farklı rahatsızlık ve durumunun da önüne geçilebilmesi sağlanır. Taramalarda tespit edilen olumsuzluklara göre de tedaviler belirlenebilmektedir.
Gebelikte Taramayı İhmal Etmeyin!
Periyodik kontrollerinin yanı sıra ani gelişen durumlara karşı da yapılabilecek kontroller, yaşanabilecek pek çok farklı olumsuzluğun işaretlerinin anlaşılmasını ve bu yönde tedavi sunulmasını kolaylaştırmaktadır. Sağlıklı bir gebelik süreci için gebelikte düzenli tarama yapılması büyük önem taşıdığından dolayı ailelerin dünyaya gelecek bebekleri için herhangi bir ihmale yer vermemesi, güvenilir merkezlerde tarama ve kontrol yaptırması oldukça önemlidir. Özellikle gebelikte anomali taraması, bebeğin tüm sağlık durumunun kontrol edilmesini sağlar.
Yapılacak taramalar ile birlikte fetüsün boyu, yüz bölgesi, dudakları, gözleri, kalpleri ve kalpten çıkan damarları, akciğerleri, göğüs kafesi, karın duvarları, omurgası, iç organlarının gelişimi ile göbek kordonu, amniyon sıvısı miktarı ve fetüsün ağırlığı başta olmak üzere ölçüleri detaylı bir şekilde yapılabilmektedir. Tüm bunlar fetüsün sağlıklı bir şekilde gelişip gelişmediğinin belirlenmesinde oldukça önemli veriler olduğundan dolayı, gebeliğin takibinde uzmanlar için oldukça önemlidir. Yapılacak muayenelerde cihazlar kullanılmadan bu kadar kapsamlı bir şekilde veri elde edilebilmesi mümkün değildir. Uzmanlar, gebelik sürecinde anne ve bebeği takip ederken belirtildiği gibi çeşitli tarama ve testlerden yardım almak zorundadır. Anne adaylarının tüm bu taramaları eksiksiz ve zamanında yaptırması ise yaşanabilecek pek çok olumsuzluğun ortadan kalkmasını sağlar. Özellikle riskli gebelikler söz konusu olduğunda, belirtilen tarama ve testlerin sıklığı daha da artacaktır. Güvenilir merkezlerde yapılacak tarama ve testler ile elde edilecek veriler için endişe edilmesine gerek kalmayacak ve doğru sonuçlar üzerinden en uygun tedavinin sunulabilmesi de mümkün olacaktır.
Obstetrik anomali taraması olmak üzere hizmetlerimiz ile ilgili bilgi almak, detaylı görüşme sağlamak ya da randevu belirlemek için hemen iletişime geçebilir ve destek alarak kontrollerinizi yaptırabilirsiniz. İletişime geçtiğiniz andan itibaren yaşadığınız sağlık sorununun ne olduğu, önceki tedavileriniz ve rahatsızlık süreciniz ile ilgili detaylı bilgiler istenecektir. Ardından uygun bir gün ve saat için randevu alarak tedavinizin merkezde devam etmesini kolay bir şekilde sağlayabilirsiniz. Her hastalık için erkan tanı büyük bir öneme sahiptir. Başta gebelik olmak üzere kapsamlı bir şekilde izlenmesi gereken rahatsızlıklarda obstetrik anomali taramasında merkezimizi seçerek sorunsuz bir destek alabilir, tıbbi hizmet sayesinde rahatsızlıklarınızdan da kurtulabilirsiniz.
Obstetrik anomali taraması için en uygun zaman, 18. Hafta ile 22. Hafta aralığında seçilmelidir.
4D ve 5D Obstetrik Ultrasonografi
3D ultrasonografik görüntülerin video formatında gösterilmesi ile 4D görüntüler elde edilir. 4D obstetrik ultrasonografik incelemeler için en uygun inceleme aralığı 24. Hafta ile 32.hafta aralığı kabul edilmektedir. Gelişen HD teknolojisi ile fetüsün keskin yüz hatları ve derinlik algısı ile gerçekle özdeşmesi tama yaklaşmaktadır. Bu yeni teknoloji 5D canlı ultrason olarak tanımlanmaktadır.