Halk arasında daha çok toraks tomografisi olarak da bilinen Toraks radyolojisi, kişilerin göğüs bölgesinde yaşadığı rahatsızlıklarda destek alabildiği bir bölüm olmaktadır. Mevcut işlemler ve hastaların yaşadığı rahatsızlıklara göre en uygun cihazlar kullanılarak uygun bir şekilde görüntüleme sağlanmaktadır.

 

Toraks Radyolojisinde Görüntüleme Yöntemleri

Torak radyolojisinde pek çok farklı cihaz ve yöntem kullanılabilir. Hastadan hastaya farklılık gösterebilecek bu yöntemlerde, etkin durumlardan birisi kişilerin yaşadığı rahatsızlıklar ve yapılacak kontrollerin şeklidir. Uzman hekimler tarafından yapılacak kontroller ile birlikte hasta için en uygun görüntüleme yöntemlerinin hangisi olduğuna karar verilerek gerekli tanı ve tedaviler sunulmaktadır. Toraks radyolojisinde görüntüleme yöntemleri olarak tercih edilebilecek seçenekler şöyledir;

  • Akciğer grafisi
  • Konvansiyonel tomografi
  • Floroskopi
  • Bilgisayarlı tomografi
  • Manyetik rezonans görüntüleme
  • Anjiyografi
  • Ultrasonografi
  • Nükleer tıp yöntemleri (PET)

Görüldüğü üzere farklı şekillerde yapılabilecek görüntüleme işlemlerinde seçenekler oldukça fazladır. Hastalar için en uygun olan yönteminin belirlenmesi de böylece kolaylaşmaktadır. En yaygın kullanılan radyolojik tetkik olarak dikkat çeken akciğer grafisi ile birlikte akciğer ve kalp gibi hayati öneme sahip organların kontrol edilmesi ve kemik yapılarının incelenmesi sağlanmaktadır.

Radyolojide kullanılan yöntem önemli olduğu gibi çekim sırasında hastanın uygun pozisyonda olması ve doğru sonuçlar veren güvenilir cihazlar ile ölçümlerin yapılması önemlidir. Yanlış teknik, yanlış tanıya sebebiyet verebileceğinden dolayı hastaların tercih edeceği merkezleri ve uzman hekimleri doğru bir şekilde seçmesinin önemi oldukça fazladır. Zira yetersiz pozisyonlar, yetersiz infiltrasyonlar, yanlış ölçümler ile sonuçlanabileceği gibi tanının hatalı bir şekilde konulmasına da sebebiyet verebilmektedir.

 

Çocuklara Toraks Radyolojisi Uygulanır Mı?

Rahatsızlıklar her zaman yetişkinlerde görülmemektedir. Çocuklarda da çeşitli solunum ve diğer rahatsızlıklar oluşabilmektedir. Bu nedenle radyolojik görüntüleme yöntemlerinin gerektirdiği durumlarda çocuklar için toraks radyolojisi uygulanabilmektedir. Toraks radyolojisinin düşük maliyetli olması, kolay ve ulaşılabilir durumda bulunması sağlık hizmeti alınması sırasında kolaylık sağlamaktadır.

Toraks travması, kişilerin ölüm ile sonuçlanabilen ciddi rahatsızlıklar yaşamasına yol açabilmektedir. Bu nedenle de bu tip durumlarda mutlaka en kısa süre içerisinde toraks radyolojisinden yardım alınması ve gerekli olan tüm ölçümlerin eksiksiz olarak yapılması gerekmektedir. Böylece erken tanı ile birlikte daha iyi bir şekilde hastanın yaşadığı rahatsızlığın incelenmesi, kapsamlı bir şekilde değerlendirilmesi ve ardından tedavi sunulabilmesi mümkün olmaktadır.

 

Toraks Radyolojisi Hangi Hastalıklara Bakar?

Toraks radyolojisi ana ve yardımcı bir hizmet olarak tıpta tercih edilebilmektedir. Kişiler doğrudan radyoloji uzmanlarına başvurarak toraks radyolojisi dahilinde tıbbi yardım alma imkanına sahiptir. Bununla birlikte yaşanan farklı rahatsızlıklarda toraks radyolojisi ile görüntülenme ihtiyacı duyulabilir. Hastaların yönlendirilmesi ile birlikte toraks radyolojisi hizmeti alınması sağlanmaktadır. Genel olarak;

  • Pnömoni ve bronşit gibi çeşitli hastalıklarda
  • KOAH ve amfizem gibi ilerlemiş rahatlıklarda
  • Akciğer nodül takibi
  • Akciğer damarlarında tıkanıklık oluşması ya da tıkanıklık şüpheleri
  • Aile geçmişinde akciğer hastalıklarının olması ve kişilerin risk grubunda bulunması
  • Aort rahatsızlıklarının teşhis edilmesi
  • Doğuma bağlı gelişen anomaliler
  • Akciğer tümörü
  • Göğüs travması
  • Covid-19 korona virüs hastalık seyri ve takibi

Mevcut toraks görüntüleme yöntemleri ile birlikte vücut bölgelerinin pek çok farklı açıdan istenildiği şekilde görüntülenmesi sağlanır. Böylece farklı açılardan yapılacak kontroller ile birlikte hem sonuçların doğruluk oranı arttırılır hem de daha iyi bir şekilde bölge incelenebilir. Bölgedeki organlar, kemikler ve yumuşak dokuların tamamı detaylı bir şekilde görüntülendiğinden dolayı yukarıda yer alan hastalıklara dair daha iyi bir şekilde analiz ve tedavi sunulabilmektedir.

 

Toraks Radyolojisi Nasıl Gerçekleştirilir?

Toraks radyolojisi sırasında özel bir yatak üzerine hastalar cihaza yerleştirilmektedir. Genellikle kutuya benzer bir cihazda yapılan bu işlemler, dakikalar içerisinde tamamlanmaktadır. Bazı özel durumlarda özellikle damar içerisine özel ilaçların verilebilmesi de gerekebilmektedir. Bu uzmanlar tarafından belirlenecek tedavi dahilinde değerlendirilmektedir. Her hasta için uygun olmayabilmektedir. İlaç gibi ek tedavilerle birlikte daha net bir şekilde kontrol yapılabilir ve tanı konulabilir.

İşlem öncesinde hastalara işlemin nasıl yapılacağı ile ilgili detaylı bilgiler sunulmaktadır. Böylece hastalar ne yapılacağını bildiğinden dolayı herhangi bir endişe yaşamaz ve tedavi rahat bir şekilde yaptırabilir. Cihazlar manyetik çekime karşı hassas olduğundan dolayı toraks radyolojisi öncesinde öncelikle hastaların üzerindeki tüm metallerin çıkarılması gerekmektedir. Hasta kontrol için hazırlandıktan sonra tarama işlemlerine başlanır ve dakikalar içerisinde işlem tamamlanmaktadır.

Yapılan taramalar sonrasında hastanın iç organları, damarları, sinir ve kemik yapısı detaylı bir şekilde yansıtılmaktadır. Böylece yapılacak tüm taramalar ile birlikte hastaların göğüs bölgesine yönelik kapsamlı bir şekilde analiz gerçekleştirilir. İşlemler çok kısa sürdüğü gibi işlemler sırasında kişilere herhangi acı verici bir müdahale yapılmamaktadır. Tamamen radyolojik bir şekilde kişilerin vücudunun görüntülenebilmesi adına yapılan mevcut işlemler acısız ve sessiz bir şekilde tamamlanabilmektedir. Bu bakımdan kişilerin herhangi bir endişe yaşaması söz konusu olmamaktadır. Çoğu kişi işlem öncesi ve işlem sırasında yüksek bir acı yaşayacağını ya da rahatsızlık duyacağını düşünür. Ancak temel görüntüleme işlemlerini içeren radyolojik işlemlerde kişiler için hiçbir acı ya da yanma gibi farklı hisler yaşanmamaktadır. Bu bakımdan kişiler rahat bir şekilde operasyonlara hazırlanarak uzmanlardan gerekli desteği alabilmektedir.

 

Toraks Radyolojisi Zararlı Mı? 

Bilgisayarlı tomografi gibi cihazlarda genellikle özel ışınlar kullanılmaktadır. Bu bakımdan toraks radyolojisi başta olmak üzere radyolojide bulunan riskler aynı şekilde geçerlidir. Ancak bir uzman tarafından yapılacak işlemlerde, yeni son teknolojik cihazların kullanıldığı durumlarda kişiler için tehlikeli ve farklı sağlık sorunlarına yol açabilecek problemler yaşanmamaktadır. Özellikle ilgilendiği alanlar ve toraks radyoloji kapsamında destek verilen hastalıklar göz önünde bulundurulduğunda hastalar mevcut tedavinin zararlarından daha çok yaşadığı sağlık sorunundan kurtulmayı amaçlamaktadır. Mevcut cihazlar ve tedavi yöntemleri kişiler için bir risk oluşturmadığı gibi yaşanılan rahatsızlıktan kurtulmak adına en büyük yeniliklerden birisidir. Zararları olduğu düşüncesi ile hiçbir zaman hastalık ve kontrollerin ihmal edilmemesi ve bu tip çekinceler varsa dahi mutlaka uzmanlarla paylaşılmalıdır.

 

Toraks Radyolojisi ve Uzman Güvenilirliği

Toraks radyolojisinde özellikle yapılacak olan kontroller ve görüntülenme sırasında, uzman güvenilirliği oldukça önemlidir. Sadece radyologlar tarafından yapılabilecek olan mevcut işlemler sırasında herhangi bir ihmale yer verilmemesi, tüm tetkik ve kontrollerin doğru bir şekilde yapılması gerekmektedir.

Toraks radyolojisi başta olmak üzere diğer tüm hizmetlerimiz ile ilgili bilgi almak, soru işaretlerinizi gidermek ve detaylara ulaşmak için iletişim bölümünü kullanabilirsiniz.